aardappelgratin

aardappelgratin voor de kerst (met of zonder kaas, met of zonder kruiden?)

gerechtje van aardappelen bij de kerstkalkoen

Wie heeft er nog nooit aardappelgratin gemaakt? waarschijnlijk heeft iedereen dat al eens geprobeerd. Maar hoe zit het nu juist in elkaar.
Ik weet dat je de aardappelen dun moet snijden en zeker niet mag spoelen. En daarna voldoende room en melk toevoegen.
Maar hoe krijg je dan een korstje? Moet ik er nog kaas aan toevoegen en dan nog een beetje extra bovenop of heeft iemand andere ideetjes?
Deze gratin zou ik willen gebruiken bij een kalkoen filet, dus eventueel kan ik aanvullen met kaas of kruiden. Wie weet raad?

15 Reacties

zipperina
zipperina
14 april 2012 om 22:07
ik heb het nog nooit geprobeerd
martha60
martha60
19 December 2011 om 14:50
die tips ga ik zeker proberen moet lukken al ben ik een slechte kok
Natacha-D
Natacha-D
19 December 2011 om 13:21
Ik kook ook altijd mijn aardappelen voor. Een ideaal gerechtje voor als je volk hebt en je kan bijna alles op voorhand doen. Een supertip voor de feestdagen dus! En budgetvriendelijk Laughing out loud
Ulla
Ulla
19 December 2011 om 08:46
ik vind ze ook veel lekkerder als ze voorgekookt zijn al is het maar 10 min..zo zijn ze niet te plat en toch ook niet dat rauwe...die je de ongekookte aardappel hebt...
elcie
elcie
19 December 2011 om 00:51
Als je toch een eerder klassiek recept wil: kook de aardappelen een beetje voor; dan hoeft de schotel niet lang emer in de overn en heb je veel minder room nodig. Smakelijk!
elcie
elcie
19 December 2011 om 00:50
Ik vind zo'n recept met room nogal zwaar als bijgerecht uiteindelijk. Wij maken onze eigen lichtere versie als volgt: overschotel beetje invetten met olijfolie, blokjes aardappel indoen, wat teentjes look en stukjes uit ertussen, goed kruiden met prov. kruiden en zo, beetje olijfolie erover, afdekken met alufolie. Drie kwartier - een uur in de oven en dit is heerlijk - bijlange niet zwaar ook. Wat zeker in een lang kerstmenu wel van pas kan komen.
Ann9970
Ann9970
18 December 2011 om 22:10
ik eet dit ook zeeeeeeeeeer graag!
ladyann
ladyann
18 December 2011 om 22:07
Om een mooi krokant korstje te bekomen meng ik een beetje paneermeel onder de gemalen kaas en zet dan de schotel in de oven
claire.vanoppen...
claire.vanoppen...
18 December 2011 om 22:02
met kaas dat vinden ze hier het lekkerste
blauwchrisje
blauwchrisje
18 December 2011 om 19:57
Ik maak ze zoals mandarijntje we hebben ze juist opgegeten Heee.....rlijk met lamskoteltjes en bearnaisesaus en dat korstje komt vanzelf door de gemalen kaas bovenop Smakelijk
christine.huygh...
christine.huygh...
18 December 2011 om 19:44
onder de grill zullen ze zeker bruin worden je hoeft geen kaas te gebruiken ik vind hem zo ook lekker
elise1228
elise1228
18 December 2011 om 18:58
Eerlijk waar !! Ik heb dit nog NOOIT zelf gemaakt ! Maar alle lekkere , leuke , simpele recepten zijn zekers welkom !!! Ik lust dat zooo graag , de rest van gezin iets minder. Vroeger kocht ik het in een buurtwinkel , kant en klaar, met broccoli en gehakt. Tegenwoordig uit de diepvries : puur gratin. Ik heb eens een schotel gekregen van onze buurvrouw : Die was SUPERLEKKER !! Dus laat de gerechten of tips maar komen .... !!!
mandarijntje
mandarijntje
18 December 2011 om 17:36
Ik doe hem zo klaar: 1kg aardappelen in schijfjes die ik al 5min heb laten koken - 0,5l room - peper en zout - look - muskaatnoot - boter - 200g gemalen kaas. Wrijf een ovenschotel in met boter. Leg er de aardappelen in en kruid regelmatig met peper, zout en muskaatnoot. In het midden van de schotel mag je wat gemalen kaas aanbrengen. Laat de room met de look opkoken en giet hem dan over de 3/4 gevulde schotel aardappelschijfjes. De plakjes mogen niet helemaal onderstaan. Bestrooi de bovenste laag met gemalen kaas. Zet in een oven van 180°C zo'n 3/4u. Prik eerst eens in de aardappelen zodat je kunt voelen of ze wel zacht zijn. Lekker!!!
Heidi03
Heidi03
18 December 2011 om 17:34
Je schilt de aardappelen en wast ze. Dan maak je dunnen schijfjes (met de rasp om komkommer te raspen) Leg ze dakpansgewijs in een ovenschotel. Ik giet er altijd een potje gratinsaus (calvé) op. Als ik een grote schotel gratin maak natuurlijk meer potjes en doe ik het tussenin al over de aardappelen. Telkens spoel ik die potjes dan uit met een beetje melk en giet het op die saus. Als het dan lang genoeg in de over staat komt er vanzelf een kostje op. En zo'n sausje maakt je gratin veel lekkerder als zelf met room, melk,... toevoegen. In de familie hebben we al dikwijls deze versie en ook een versie die volledig zelfgemaakt is, samen op tafel gezet en telkens komt de gratinsaus versie er als beste uit. Succes en smakelijk
Sabine0676
Sabine0676
18 December 2011 om 16:20
Ik kook de aardappelen al wat gaar. Dan gebruik je je mengsel om zo 20 min in de oven. Korstje krijg je door te gratineren ,smakelijk

Log je in om te reageren! Nog geen lid? Klik hier!

Lees ook!

Nomineer dit artikel voor een Kudos!

   
Log in en nomineer

Gerelateerde artikelen