Artikel

Communie- of lentefeest

Communie- of lentefeest

Kinderen die hun eerste communie en hun vormsel doen, worden zeldzamer. Vroeger koos je standaard voor wit. Maar nu?

Met het verdwijnen van de communie brokkelen ook bepaalde tradities af die daar vroeger mee verbonden waren, zoals de typische kleren. Ouders kiezen ook vaker voor een ‘lentefeest’ als alternatief om met de familie te vieren. Wat dragen kinderen nu? Yunomi ging op zoek.

Vroeger

Toen onze (groot)ouders hun eerste of plechtige communie deden, toen nog een erg symbolisch moment in een kinderleven, droegen ze traditionele dingen. Voor de meisjes waren er prachtige witte poppenjurkjes met kant en tule, lakleren schoenen en vlekkeloze handschoentjes; voor de jongens een blazer met das, korte broek en nette schoenen. Met in de hand een misboek en om de hals een kruisje, dat spreekt voor zich. Elke familie heeft wel een paar oude foto's ergens verstopt, die dit perfect illustreren.

Vandaag

Vandaag gaat het er een stuk minder klassiek en traditioneel aan toe. Dat heeft veel te maken met het feit dat steeds minder kinderen hun eerste communie en hun vormsel doen, dat de betekenis ervan veranderd is, en met de opkomst van het lentefeest als alternatief voor kinderen die vrijzinnig worden opgevoed.Maar het heeft ook te maken met mode. In de jaren 90 kon je al merken dat de communiemode aan het veranderen was. Langzaam maar zeker is het belangrijker geworden om te kiezen voor praktische kleding die ook ná de grote dag kan worden gedragen, al blijven lichte kleuren het goed doen. Feestelijk en draagbaar zijn de twee criteria die in kledingwinkels het vaakst te horen zijn dezer dagen. De kinderen die tegenwoordig nog in prinsessen- of nette herenkleren verschijnen, zijn op één hand te tellen.

Feest

Wat tegenwoordig het belangrijkste is, is niet het religieuze aspect maar het familiale. Een kind dat zijn communie of lentefeest viert, staat voor één dag in de schijnwerpers. Het wordt ouder, begint aan een nieuwe fase in haar of zijn leven. En wie beter om daar bij te zijn, dan de hele familie?

Wat droeg jij op je communie? Wat dragen je (klein)kinderen?

270 Reacties

Nadiathuis
Nadiathuis
1 maart 2012 om 18:05
Ik vond dat super iedereen in een paterskleed, nu is het precies een modeshow. Mijn zoon doet zijn plechtige communie en ik met nog gaan winkelen en zie er eigenlijk serieus tegen op want niemand winkelt bij ons graag en we willen er natuurlijk wel allemaal goed uitzien.
Louis-Louise Ki...
Louis-Louise Ki...
18 november 2010 om 16:06
Foto's van fotoshoot communie 2011 zijn binnen. Wordt eerstdaags op site geplaatst. http://www.louis-louise.be
chantal7563
chantal7563
10 mei 2010 om 20:07
eerste comunie in een echt kanten kledje met kanten cape en jaren later is onze zoon gedoopt in dit kleedje ;heb het nog misschien voor e kleinkinderen
anouchka1
anouchka1
8 mei 2010 om 14:01
Mijn zoon doet zijn eerste communie met Pinksteren! Hij heeft zelf zijn kledij mogen kiezen. Het is een 7/8 broek met hemd en das en een blazer. Hij zal er achteraf nog veel deugd aan beleven. De das zal misschien wel in de kast blijven Smiling
dafi
dafi
2 mei 2010 om 20:09
Mijn zoon doet zijn plechtige communie en mag zijn kledij zelf kiezen. Is te zeggen , t moet toch deftig zijn hé. Hij heeft dus iets gekozen die hij verder kan dragen. T is niet de bedoeling dat we geld uitgeven voor één keer te dragen. Is zonde , vind ik persoonlijk
Deesje
Deesje
2 mei 2010 om 20:07
Ik droeg met mijn plechtige communie een jasje trui en broek van Donaldson en ik heb dit na mijn communie nog veel gedragen. Maar nu zou ik zelfs mijn communie niet willen doen met al die oude viesspeuken in de kerk!
Ingrid0611
Ingrid0611
2 mei 2010 om 20:06
Oei,oei vanmorgen zo regenen, ik moest denken aan de kindjes die hier vandaag hun communie deden. Toch zonde!
sabrina8547
sabrina8547
2 mei 2010 om 17:42
mijn zoon doet binnenkort zijn comunnie,en ik zal kleren kopen dat hij na de plechtige comunnie nog kan dragen.
bibi8163
bibi8163
2 mei 2010 om 17:00
Tegenwoordig zijn de kinderen eerder sportief gekleed. Kleren wat ze achteraf ook nog kunnen aandoen!
familielippens
familielippens
2 mei 2010 om 16:10
Iedereen mag kiezen
hiha
hiha
2 mei 2010 om 16:08
Een "paterskleed" vind ik toch wel echt iets hebben. Als je dan toch je plechtige kommunie doet en het vormsel ontvangt, mag je het ook laten zien. Daaronder en voor de rest van de dag dan kleren die de kinderen zelf graag zien en goed kunnen doordragen. Zo is iedereen tevreden.
ilse.vanlooy
ilse.vanlooy
2 mei 2010 om 15:52
ik had een echt lang wit-blauw kleedje aan met hoed en handschoenen aan ->nog echt traditie
Anne V
Anne V
2 mei 2010 om 10:37
Mijn kinderen waren vrij traditioneel gekleed voor hun communie. Mijn dochter paterskleed en mijn zoon een kostuum met strik.
veerle86
veerle86
1 mei 2010 om 20:34
Voor mijn eerste communie had mijn oma kleertjes gemaakt en voor mijn plechtige communie hadden mijn ouders ze gekozen. De kledij voor mijn plechtige communie kon ik ook nog doordragen. Het was een zeer leuk feest, met ook het lam dat ik er het mooie kopje moest afsnijden. Een kind zijn communie doen, waarom eingenlijk? Het draait toch allemaal om het feest en ook een beetje voor de leuke geschenkjes die ze krijgen.
Carina0036
Carina0036
1 mei 2010 om 17:24
Mijn kids hebben de keuze gekregen en uiteindelijk vonden ze enkel het feest dat ze dan niet zouden krijgen een beetje jammer. Wij hebben dat opgelost door een klein feestje te geven voor hen. Het is ook zonder dat kerkelijk gedoe een onvergetelijke dag geworden voor hen.
bieke_coomans
bieke_coomans
1 mei 2010 om 17:19
ikzelf heb mijn communie gedaan in witte kleding.. Op tafel was ook een ijslam dat ik het hoofd moest afsnijden, zo verschrikkelijk vond ik dat! er kwam een vulling van grenadine uit .. wat het nog allemaal veel erger maakte.
bieke_coomans
bieke_coomans
1 mei 2010 om 17:19
ikzelf heb mijn communie gedaan in witte kleding.. Op tafel was ook een ijslam dat ik het hoofd moest afsnijden, zo verschrikkelijk vond ik dat! er kwam een vulling van grenadine uit .. wat het nog allemaal veel erger maakte.
Carina45
Carina45
30 april 2010 om 17:18
het is de kinderen hun dag dus laat ze zelf kiezen
bibabelleke
bibabelleke
30 april 2010 om 12:17
ik deed mijn communie in gewone kleren die ik later kon doordragen. In onze parochie was dat toen heel 'abnormaal' dat ik op mijn plechtige communie geen paterskleed droeg. In Oost-Vlaanderen was het altijd een paterskleed. Mijn kinderen doen hun eerste communie ook in gewone kleren. Vorig jaar was mijn oudste zoontje wel 'chique' gekleed met een blazer en zo, maar dit jaar draagt mijn jongste zoontje gewone kleren, die hij makkelijk kan doordragen.
nyta
nyta
30 april 2010 om 12:11
Onze 4 dochters hebben allemaal lentefeest en feest van de vrijzinnige jeugd gedaan. Ze hebben zich enorm geammuseerd. Dit jaar hebben ze zelfs een volledige dag avonturentocht gedaan met hun leraars zedenleer. nadien was er een kleine receptie met allemaal samen. Dus niet echt een kadootjes-slag. Het is gewoon wat je de kids zelf gewoon maakt.
wendymortare
wendymortare
30 april 2010 om 01:46
wij ook lentefeest
johndapere
johndapere
30 april 2010 om 01:41
wij doen lentefeest
sisken
sisken
29 april 2010 om 23:18
zelf heb ik nog mijn communie gedaan in "feestkledij" die ik daarna (buiten het bloesje) nooit meer aangedaan heb, mijn zus (die 2 jaar jonger is) was al "veroordeeld" tot het jezuskleed, waaronder ze haar feestkledij aanhad: een bermuda met t-shirt (op zich al hipper dan mijn kloffie, maar nog steeds WTF!!! als je het nu ziet Sticking out tongue ), ben zelf geen voorstander van lentefeesten, want die zijn toch gewoon een excuus om een kind te overladen met cadeautjes zonder dat het er iets voor moet doen, als je niet katholiek aangelegd bent, moet je de bluts maar met de buil nemen 8)
vera.n.f.
vera.n.f.
29 april 2010 om 23:10
mijn 1e communie deed ik op school en we moesten allemaal ons "feestuniform" dragen. mijnplechtige communie gedaan in paterskleed; daar heeft mijn moeder jaren later nog een lange broek met gilet van gemaakt. toen de gasten allemaal waren gearriveerd trok ik een ander mooi kleedje aan, ecru met als versiering bruine veters opgestikt; mijn kinderen droegen kleren die ze nadien nog konden dragen. mijn dochter was zelfs kwaad toen ik haar jurkje van haar 1e communie wegdeed, maar na 2 jaar was ze hier echt wel uitgegroeid;
neshkop1
neshkop1
29 april 2010 om 21:45
wij hebben één dochter die haar communie doet. Ze wou graag iets stoer maar ook wel iets dat ze zien dat ze een meisje is. Het was niet gemakkelijk om iets te vinden tot we voorbij een winkel reden en ze iets zag hangen met groen. Een uurtje nadien zijn we gestopt aan die winkel en het was al verdwenen. Ze was best teleurgesteld tot we naar binnen stapten. Het groene vestje vonden we nog in het rek. Het was een hele collectie die bij elkaar past en ze heeft iets gevonden. Zij was heel tevreden en ik ook. Je kan goed zien dat het een meisje is.
van melle
van melle
29 april 2010 om 21:31
laat de kinderen alstublief kind zijn !
mahto_win
mahto_win
29 april 2010 om 16:49
zoals het nu is vind ik het beter ik deed mijn kommunie in 1952 samen met mijn zus en ik denk dat het wel wat gekost heeft aan mijn ouders de eerste dag een lang wit kleed met kroontje en voile en de tweede dag mooie kleren die je alleen op zondag mocht aan doen nu koop je voor een dan iets dat ze nog verder kunnen dragen wat praktischer is
Annemarian
Annemarian
29 april 2010 om 12:19
Mijn zoontje doet dit jaar ook zijn eerste communie. Ik kocht ook kleding die hij graag zag en die hij nog kan door dragen. Het kost tenslotte allemaal veel geld en maar voor één dag dat is veel te spijtig. Ik zag er vroeger ook uit als een mini -bruidje, dat is wel mooi maar ach voor die ene dag.
private1989
private1989
28 april 2010 om 17:29
Ik heb mijn communie gedaan omdat ik moest van mijn ouders terwijl ik helemaal niets voel voor het christendom. Natuurlijk was er een heel feest bij. Mijn tante geeft voor haar kinderen een lentefeest, ik sta daar volledig achter. Het gaat voornamelijk over een nieuwe levensfase die het kind tegemoet gaat en die wordt dan in de bloemetjes gezet met cadeautjes. Zo komt de familie ook samen. Uiteindelijk vind ik dat communie of geen communie doen de vrije keuze zijn van een kind onafhankelijk van een mogelijk feest.
gmo
gmo
28 april 2010 om 14:08
ik zag er uit als een kleine bruid... mijn dochter wil absoluut "stoere coole" kleding. Véan verschil gesproken !!!
nadia.moerman
nadia.moerman
28 april 2010 om 11:53
ik ben ook voor kledij gegaan die ze nog kan dragen nadien die boetiekkledij is heel mooi, en duur meestal kan je ze niet meer nadien dragen zonde is dat
nadia.moerman
nadia.moerman
28 april 2010 om 11:53
ik ben ook voor kledij gegaan die ze nog kan dragen nadien die boetiekkledij is heel mooi, en duur meestal kan je ze niet meer nadien dragen zonde is dat
nadia.moerman
nadia.moerman
28 april 2010 om 11:53
ik ben ook voor kledij gegaan die ze nog kan dragen nadien die boetiekkledij is heel mooi, en duur meestal kan je ze niet meer nadien dragen zonde is dat
s_vdk
s_vdk
28 april 2010 om 11:31
Eigenlijk vind ik de communie een dag waar eht in kind de belangstelling staat. Mooie kleren, lekker eten, de foto's en het stuk in de kerk! Iedereen kijkt naar het kind en welk kind geniet hier eigenlijk niet van?
Hilde9053
Hilde9053
28 april 2010 om 08:14
kleding die men achteraf nog kan dragen. Het moet allemaal zo stijf niet meer zijn als vroeger.
Peggy3994
Peggy3994
27 april 2010 om 21:59
8 Mei lentefeest mooi en nadien draagbaar.
KellyVanLoock
KellyVanLoock
27 april 2010 om 19:43
Mijn petekindje heeft afgelopen zaterdag haar eerste communie gedaan, zij was in het wit met donkergrijs. Mooie kleren, die ze gemakkelijk nadien nog es zou kunnen dragen, niet zo maar kleren voor 1 dag. Daar heb je niets aan! Dit was idiaal, en zé was mooi!
petty
petty
27 april 2010 om 19:35
't gaat enkel om de kadotjes en om 't meest origineel feest!
Luisake
Luisake
27 april 2010 om 13:06
mijn zoontje doet zaterdag zijn communie en ze moeten in uniform gaan dus donkere broek wit hemd en blauwe trui ! iedereen moet hetzelfde zijn dus ja kan positief zijn en negatief
Hilde9380
Hilde9380
27 april 2010 om 12:54
Voor de jongens ligt dat misschien wat anders. Maar zij kiezen toch ook voor iets heel feestelijk wat ze nadien minder aandoen dan gewoon een T-shirt en een jeans. Het mag wel wat extra feestelijk zijn die dag. Dat het religieuze minder belangrijk wordt is misschien wel zo; Maar het is oh zo belangrijk om met familie en/of vrienden samen rond de tafel te kunnen zitten en het gezellig te maken; Dat is volgens mij bij de belangrijkste dingen in het leven. Elkaar gelukkig maken en aandacht voor elkaar hebben. Voor mij maakt het niet uit of het Communie heet of Lentefeest; als het maar gezellig is en iedereen een goede tijd heeft.
Rog1
Rog1
27 april 2010 om 08:00
Mijn kleinzoon doet op 9 mei zijn eerste Communie. Het is feestelijk maar kan het nadien toch nog aandoen. Ik hoor wel dat sommige meisjes voor wit gaan.
zoemer
zoemer
27 april 2010 om 07:39
ik heb geen communie of lentefeest gehad gelukkig maar alles is zo commercieel geworden
Bengie
Bengie
26 april 2010 om 20:07
communie en lentefeest is enkel goed om de commerce te laten draaien.
guy05
guy05
26 april 2010 om 17:13
Ik droeg bij de communie van mijn kinderen een kostuum. Communie, Lentefeest of Feest Vrijzinnige Jeugd, je mag toch wel in orde zijn vind ik!
peggy-ke
peggy-ke
26 april 2010 om 17:09
mijn kinderen willen hun plechtige communi ook niet doen ik vind dat je als ouder dit moet recpecteren en niks opdringen ben zelf niet katholiek dus vind ik het eigenlijk een beetje stom als je er toch niet in geloofd van dan alleen mee te doen omdat het een traditie is.
Haasje
Haasje
26 april 2010 om 13:44
gewoon leuke kleren dieze zelf mooi vinden en waar je later nog veel plezier van hebt maar wel iets feestelijk
roosje1
roosje1
26 april 2010 om 11:43
mijn mete kind doet zijn communie niet!er is wel een lente feest!maar het draait toch niet alleen om de kleding!het moet een mooie dag worden voor het kind!
martinepierke
martinepierke
25 april 2010 om 23:29
geloof?? ik ben daar met mijn plechtige communie en al die cirque errond al lang beginnen aan twijfelen. Godsdienst doet meer kapot dan goed, voor jezelf is goed maar dat uiten en anderen opdringen is fout
Inge
Inge
25 april 2010 om 23:14
Aan Linda0459: mijn dochter heeft een lentefeest gehad, zeker niet om cadeautjes te krijgen, zoals het er -naar mijn mening- vooral bij de communie om draait. Verder vind ik het één grote modeshow. Aan Channy: mijn dochter kreeg op haar lentefeest ook alle lof en eer, maar vooral de boodschap mee dat mensen verschillen en dat we elkaars 'anders zijn' waarderen; dat zij als vrij mens, met onze begeleiding en bescherming, haar persoonlijkheid zal kunnen ontplooien. Al doet ze haar communie niet, ook zij heeft het recht om aangemoedigd te worden en erbij te horen.
marie-louiseg
marie-louiseg
25 april 2010 om 22:55
ik had ook en paterskleed met een groot houten kruis.toen was er wel geen afgunst tussen ouders of kinderen onder elkaar want arm of rijk iedereen droeg hetzelfde

Log je in om te reageren! Nog geen lid? Klik hier!

Lees ook!

Nomineer dit artikel voor een Kudos!

   
Log in en nomineer

Gerelateerde artikelen