Artikel

Het jeugdkookboek - Aardappelen in de schil

Het jeugdkookboek - Aardappelen in de schil

Hier mijn eerste favoriete recept uit het grote JeugdKookBoek. De uitleg is eenvoudig, net als de recepten, zodat alle recepten die ik uit dit boek zal posten geschikt zijn om te maken samen met je kinderen of bijna volledig door hen zelfstandig klaar te maken zijn.

Ingrediënten

* Grote aardappelen (1 of 2 per persoon)
*
* Voor de garnalenvulling:
* 1 eetlepel yoghurt
* 30g gehakte komkommer
* 30g roze garnalen
*
* Voor de kaasvulling:
* 30g geraspte wortel
* 30g geraspte kaas
* een halve schijf ananas
*
* Voor de tonijnvulling:
* 1 eetlepel mayonaise
* 45g tonijn uit blik
* 1 eetleper gehakte lente-ui
* 30g gare zoete maïs
*
* Voor de hamvulling:
* 1 plak ham in stukjes gesneden
* 1 eetlepel zure room
* 1 eetlepel gehakte bieslook

Bereidingswijze

(De opgegeven ingrediënten is elke keer vulling voor één aardappel.)

*Meng de ingrediënten voor de vulling.

*Was de aardappelen schoon onder een koude kraan en droog ze met een vaatdoek. Prik de aardappelen overal in met een vork. Als je een traditionele oven gebruikt: wikkel de aardappelen in aluminiumfolie en leg ze op de bakplaat in de oven. De aardappelen hebben dan een baktijd van ongeveer een uur nodig. Veel sneller is de micro: opgepast, geen aluminiumfolie gebruiken dan, maar een lage schaal met een klein bodempje water in, zodat de aardappelen niet uitdrogen. In de micro heb je ongeveer 15 minuten nodig. Prik met de punt van een mes in de aardappelen om te zien of ze gaar zijn. Als ze klaar zijn maak je er een kruisgewijze insnijding in. Schep daarin de vulling.

* Eet de aardappelen meteen als ze heet zijn.

Opmerkingen

Mijn persoonlijke favoriet is de hamvulling: het contrast van de frisse smaak van de zure room en de hete aardappel is heerlijk. Je kan uiteraard de ingrediënten aanpassen naar je eigen voorkeur.

5 Reacties

spottekop
spottekop
19 juli 2009 om 13:08
heey dat is wel een leuk idee, en ik was hier al lang naar op zoek naar een lekkere gevulde aardappel, Zo heb ik een keer een aardappel alleen met creme fraiche en bieslook door elkaar gevuld dat was ook heel lekker. En het is idd heel makkelijk aangezien het bijna overal hetzelfde is. Groetjes Linda;)
Evil Monkey
Evil Monkey
10 juli 2009 om 17:43
mamatje, ik maak gewoonlijk de insnede, een kruis, en duw de partjes wat uiteen en schep het er dan gewoon bovenop, leegmaken is niet nodig denk ik.
Evil Monkey
Evil Monkey
10 juli 2009 om 17:42
Swenja, het boek is van 1994 maar ik denk dat je het nog wel kan verkrijgen. Je kan ook eens in de bibliotheek kijken, ik weet dat ze een exemplaar hadden staan in die van ons. Je kan ook eens bij standaard boekhandel horen, vaak kan je daar boeken gewoon bestellen. Dit is in elk geval de volledige titel: Het stap-voor-stap jeugdkookboek : een complete handleiding voor beginners / door Angela Wilkes. Uitgeverij De Ballon (1994). Voor de ISBN-code kom ik twee verschillende nummers tegen die je kan geven aan de standaard boekhandel voor het boek op te zoeken: ISBN: 9037417299 (9789037417296).
mamatje
mamatje
10 juli 2009 om 15:03
Het zien van de foto alleen al, doet het water in de mond lopen. En thuis zijn we allemaal gek op aardappelen. We gaan ze eens allemaal proberen want op het eerste zicht lijkt het heel moeilijk om er de beste uit te halen. Ik vraag me alleen af, moet de aardappel ook een beetje leeggeschept worden of doe je de vulling bovenop de aardappel? Kan niet wachten om eraan te beginnen. Simpel en lekker, zou ik zeggen.
swenja
swenja
10 juli 2009 om 15:01
woowwwww, lijkt me een geweldig boekje hoor, waar gekocht, en bestaat het nog?

Log je in om te reageren! Nog geen lid? Klik hier!

Lees ook!

Nomineer dit artikel voor een Kudos!

   
Log in en nomineer

Gerelateerde artikelen