Artikel

Kweeperengelei

Kweeperengelei

Dit jaar werd ik aangenaam verrast. Een vriendin bezorgde mij kilo's en kilo's kweeperen. Ikzelf had die dingen nog nooit van dichtbij gezien, laat staan verwerkt...

Dus maar de raad gevraagd aan een andere vriendin (kokkin) wat ik ermee moest aanvangen.

En ze bezorgde mij het volgende receptje van kweeperengelei.

Ik heb ze gemaakt en ze is héél lekker.

Moesten er nog Yunomiekes zijn die hetzelfde luxe-probleem hebben als ik. Het gaat als volgt...

Let op bij het versnijden van de peren, gebruik alleen een roestvrij mes, niet die schilmesjes die kunnen roesten, want het sap zal een ander kleur krijgen.

Kweeperen - 1/2 citroen - 1/2 kg geleisuiker - water (ik gebruik dus suiker 1 kg fruit - 1/2 kg suiker 2:1 dus)

Voor de kweeperengelei was je de kweeperen zorgvuldig. Je snijdt ze in grove stukken (dus niet schillen of klokhuis verwijderen) en zet ze onder water in een grote kookpot.

Laat ze koken tot ze zacht zijn en zet de pot een nachtje te rusten. De volgende dag giet je alles door een grote keukenhanddoek zodat je het sap overhoudt waarmee je dan aan de slag gaat. Niet aanduwen anders wordt het sap troebel

Daarvan neem je 1,250 liter en dat kook je op met een sap van 1/2 citroen en 1/2 kg geleisuiker 2:1.

Kzou zeggen proberen maar. Hier lekker bevonden.

18 Reacties

brigi
brigi
17 oktober 2011 om 11:59
mmmm supper lekker!! jammer dat ik zo geen peertjes heb
Cygnus
Cygnus
6 oktober 2011 om 07:32
ook ik heb veel peren gekregen, dus ga ik het maar eens proberen,☼☼☼
M-Marie
M-Marie
6 oktober 2011 om 07:30
vorige zondag waren wij op de landelijke beurs in Booichot aan het kasteel, tientallen tentjes/kraampjes met veel lekkers en antiek... eentje daarvan was de JamJam leverancier met honderden versgemaakte confituren mét en zonder suiker, en dit jaar had hij honderden kilo's kweeperen mee, die gingen zo van de toonbank! ik kreeg van mijn vriendin ook 2 dozen kweeperen mee, ze worden momenteel verwerkt (o.a. met appelen) receptje volgt Smiling
Myriam1886
Myriam1886
5 oktober 2011 om 20:23
ik vind dat ze ook lekker ruiken,leg er in de woonkamer,zijn ook mooi om naar te kijken
Myriam1886
Myriam1886
5 oktober 2011 om 20:22
hebben ook veel kweperen,de dochter maakt er gelei van,ga het haar eens doorsturen,eens iets anders,bedankt linde,goede vriendin
vingerhoed1948
vingerhoed1948
5 oktober 2011 om 18:41
Nog nooit klaar gemaakt maar zal dat toch eens proberen je kan dat toch kopen en is veel lekkerder dan die gelei dat je koopt
mel1
mel1
5 oktober 2011 om 15:04
dit ga ik bewaren thx
marianne
marianne
5 oktober 2011 om 12:41
bedankt voor de tip.
marl♥eentje
marl♥eentje
5 oktober 2011 om 11:51
..ik kan er niets aan doen, dat het er nu zoveel opstaat, echt niet;-)
marl♥eentje
marl♥eentje
5 oktober 2011 om 11:49
Ik heb ze gewoon in de stoompot een half uurtje laten gaar worden, die dikke castards. Ga je receptje niettemin bewaren, dankjewel..grtjs x
marl♥eentje
marl♥eentje
5 oktober 2011 om 11:49
Ik heb ze gewoon in de stoompot een half uurtje laten gaar worden, die dikke castards. Ga je receptje niettemin bewaren, dankjewel..grtjs x
marl♥eentje
marl♥eentje
5 oktober 2011 om 11:49
Ik heb ze gewoon in de stoompot een half uurtje laten gaar worden, die dikke castards. Ga je receptje niettemin bewaren, dankjewel..grtjs x
marl♥eentje
marl♥eentje
5 oktober 2011 om 11:49
Ik heb ze gewoon in de stoompot een half uurtje laten gaar worden, die dikke castards. Ga je receptje niettemin bewaren, dankjewel..grtjs x
marl♥eentje
marl♥eentje
5 oktober 2011 om 11:49
Ik heb ze gewoon in de stoompot een half uurtje laten gaar worden, die dikke castards. Ga je receptje niettemin bewaren, dankjewel..grtjs x
lutteke-46
lutteke-46
5 oktober 2011 om 11:49
van teveel kweepeer krijg je verstopping of is het nu net anders om?? de gelei is inderdaad erg lekkker!
marl♥eentje
marl♥eentje
5 oktober 2011 om 11:49
Ik heb ze gewoon in de stoompot een half uurtje laten gaar worden, die dikke castards. Ga je receptje niettemin bewaren, dankjewel..grtjs x
Jeanni3378
Jeanni3378
5 oktober 2011 om 11:19
dat wil ik ook wel eens proberen.
Nola1970
Nola1970
5 oktober 2011 om 09:18
Ik heb er ook gemaak een heel kleine (proef portie 6 peren)heel lekker en naar het schijnt ook zeer voedzaam.

Log je in om te reageren! Nog geen lid? Klik hier!

Lees ook!

Nomineer dit artikel voor een Kudos!

   
Log in en nomineer

Gerelateerde artikelen