SALIE

In mijn kruidentuintje staat salie welig te groeien

Hoe gebruik ik die en waarmee?
Wat zijn de eigenschappen ?
Graag jullie reacties en ervaringen.

17 Reacties

Marijk9138
Marijk9138
29 mei 2010 om 15:34
Er is iets misgelopen. Wij kauwen dit samen met een stuk kauwgom en uw keelpijn zal vlug beter zijn
Marijk9138
Marijk9138
29 mei 2010 om 15:33
Wij knebbelen Salie bij eerste tekenen van keelpijn, s
Marijk9138
Marijk9138
29 mei 2010 om 15:33
Wij knebbelen Salie bij eerste tekenen van keelpijn, s
Marijk9138
Marijk9138
29 mei 2010 om 15:33
Wij knebbelen Salie bij eerste tekenen van keelpijn, s
Marijk9138
Marijk9138
29 mei 2010 om 15:33
Wij knebbelen Salie bij eerste tekenen van keelpijn, s
Marie-5891
Marie-5891
10 mei 2010 om 19:09
Deze tips moet ik onthouden ik heb ook een kruidentuin
zeebries
zeebries
10 mei 2010 om 11:18
Bedankt iedereen voor de tips. Ik zal zeker de salie meer gebruiken nu.
Marlee5115
Marlee5115
10 mei 2010 om 09:40
Salie kan je gebruiken bij het braden van vlees. De andere tips zijn hierboven al gemeld.
Mia2654
Mia2654
10 mei 2010 om 08:39
ik ga me ook een plantje kopen en zal het meermaals gebruiken door de goede tips die jullie doorgaven. Bedankt.
leentjevst
leentjevst
10 mei 2010 om 08:15
salie versnipper ik gewoon bij salades en wordt ook gebruikt bij saltimbocca, ik gebruik het ook in spaghettisaus enz..
aneri
aneri
9 mei 2010 om 21:11
In ons tuintje staat ook salie maar dit jaar staat het maar erg dun ik weet niet wat ermee aan de hand is. Wij gebruiken soms ook een klein bladje samen met andere verse kruiden, fijngesnipperd op de salade.
lil17660
lil17660
9 mei 2010 om 19:23
salie is goed om thee van te maken tegen keelpijn is niet smakelijk maar heel doeltreffend
M-Marie
M-Marie
9 mei 2010 om 18:52
Salie heeft een frisse, kruidige en ietwat bittere smaak. Salie komt oorspronkelijk uit het Middellandse-Zeegebied, maar komt sinds de 9e eeuw in heel Midden-Europa voor. Salie is een typisch kruid uit de Italiaans keuken. Salie past heel goed bij peulvruchten, tomaten en aardappelen. Ook gehakt en vullingen met gevogelte zijn lekker met salie. Salie kan men zowel vers als gedroogd in iedere supermarkt vinden. Verse takjes salie doet u in vochtig keukenpapier en dan in een plastic zakje. Zo is het enkele dagen houdbaar in de koelkast. Gedroogde salie heeft een sterkere geur dan verse salie. Luchtdicht bewaren op een koele en donkere plek. Salie past goed bij rozemarijn, tijm, oregano, peterselie en laurier. Gebruik salie altijd zuinig want het heeft een overheersende smaak. De smaak komt het beste vrij als u salie even laat bakken. Salie is in grote hoeveelheden giftig. Bij een langdurig overvloedig gebruik kunnen zenuwaandoeningen ontstaan!
M-Marie
M-Marie
9 mei 2010 om 18:48
Salie is een sterk smakend kruid, waarvan een beetje al snel genoeg is. Maar als je het goed weet te doseren, geeft het net dat beetje extra dat een gerecht nodig heeft. - Lekker receptje: Tagliatelle met champignons en salie - 400g tagliatelle 20g boter 1 uitje gesnipperd 400g champignons in plakjes gesneden 1el gehakte verse salie 1el fijngehakte verse peterselie, zout en peper naar smaak 4el parmezaanse kaas. Pasta al dente koken. Ui fruiten, champignons en kruiden toevoegen. Op smaak brengen met peper en zout. Met het deksel op de pan 10-12min sudderen. Saus over de pasta en de kaas erover heen strooien. Let op: gebruik géén gedroogde salie, want dat geeft een heel andere smaak!
gerarda
gerarda
9 mei 2010 om 17:09
mijn broer dronk voor het slapengaan altijd een tas warme melk waarin salie even was meegekookt. Hij beweerde dat hij daar beter kon van slapen. Mama J gebruikt blijkbaar salie thee als slaapmutsje dus dat komt eigenlijk neer op mijn broer zijn brouwseltje maar dan wel met melk...
Mama-J
Mama-J
9 mei 2010 om 16:58
Als je salie gebruikt, maak je je gerecht beter verteerbaar. Thee van salie is een ideaal slaapmutsje en helpt ook tegen hoesten en verkoudheid.
ellen_bruudruus...
ellen_bruudruus...
9 mei 2010 om 15:39
Salie gebruik je in kleine hoeveelheden liefst bij vette gerechten (varkensvlees, stoofpotjes,eend, schaap, vette vis) Paling in het groen en salie gaan perfect samen !. Liever niet gebruiken in combinatie met andere kruiden. Verder kan je het gebruiken in azijn en olie en verse blaadjes mengen onder het beignetsdeeg. Gefrituurde salieblaadjes kan je serveren bij oa pasta. Salie thee kan je gebruiken bij bv keelontseking of gorgelmiddel voor je mond. Als shoonheidsmiddel kan je als je donker gekleurd haar hebt je haren spoelen met salie zo dat ze meer glans hebben en je kleur donkerder wordt. Als lotion kan je het gebruiken bij eczeem en puistjes. Liever dit kruid niet gebruiken als je zwanger bent. Door de toppen te gebruiken kan je de plant intomen zo dat hij niet te houterig gaat worden.

Log je in om te reageren! Nog geen lid? Klik hier!

Lees ook!

Nomineer dit artikel voor een Kudos!

   
Log in en nomineer

Gerelateerde artikelen