Artikel

Spaanse pepers

Spaanse pepers

Koken met Spaanse pepertjes... Lekker, pikant, ... maar vaak heeft het ook onaangename kantjes.

Prikken in de ogen, brandende vingers, brandende mond, ...

Misschien zijn er velen onder jullie die het wel kennen. Spaanse pepertjes snijden, je handen wassen met water en zeep om al het pikante eraf te krijgen en dan in je ogen wrijven en in het rond te dansen omdat je ogen branden.

Of heb je uren later nog steeds brandende vingers? Ondanks het feit dat je je handen al zeker 10 keer gewassen hebt met water en zeep?

De remedie...

Een foute redenering: wassen met water en zeep.
Dit is dus niet van toepassing voor deze pikante stof!
In Spaanse pepers zit capsicaine (de 'hete' stof in pepers) en deze is niet oplosbaar in water of zeep. Het is wel oplosbaar in vet en olie.

Ik had het gisteren voor ... Ogen die branden, lenzen om weg te gooien maar dat was nog vrij snel over! Mijn handen brandde na 4 uur nog en ik kreeg dat brandend gevoel niet weg.
Na wat zoeken op internet vond ik dat olie een goede remedie was...
Idd ik nam olijfolie, deed een geut op mn handen masseerde het in op de plaatsen die brandden en ja idd na het wassen van mn handen toen met water en zeep was het brandend gevoel op mn handen verdwenen!

11 Reacties

nora-55
nora-55
19 april 2011 om 19:16
zou iemand mij kunnen laten weten hoe ik die kan inmaken of opleggen dank u
dolfijn82
dolfijn82
25 januari 2010 om 02:43
veel te pikant voor mij
aquagirl
aquagirl
24 januari 2010 om 22:28
Dat is inderdaad wel leuk om te weten Smiling ik wist niet dat je zulke gevolgen kon hebben aan pepers :s waarschijnlijk omdat ik het zelf nooit heb meegemaakt, maar ik kan er in de toekomst wel rekening mee houden!! Dank u
Laetca
Laetca
24 januari 2010 om 22:00
Helpt inderdaad om ook voor je die dingen vastpakt je vingers in de olijfolie te deppen. Aangezien ik lenzen draag en ik de olie dus eigenlijk behoorlijk krachtig van m'n vingers moet gaan schrobben wil ik aan m'n ogen zitten, gebruik ik gewoon plastic wegwerphandschoenen. Heb een heel pak liggen voor als ik kleurstof nodig heb bij het kleuren van marsepein of dergelijke voor taart, als je daaraan begint zonder handschoenen zit je er toch ook behoorlijk lange tijd mee.
Noëlla Kerkhof...
Noëlla Kerkhof...
24 januari 2010 om 21:54
Normaal gezien gebruik ik sambal in plaats van verse pepertjes. Makkelijk, en geen branderige lichaamsdelen! Toen ik van een vriendin eens rode pepertjes kreeg, had ik bij al meteen prijs: na het snijden goed mijn handen gewassen, maar toch een branderig gevoel, en toen ik ook nog eens met mijn handen in de buurt van mijn ogen was geweest... De volgende keer heb ik van die dunne, goedkope diepvrieszakjes over mijn handen gedaan; even goed als wegwerphandschoenen en een stuk goedkoper!
kiske82
kiske82
24 januari 2010 om 20:38
Ik heb ergens gehoord dat je je handen moet insmeren met olie voor je pepers snijdt. Het sap zou dan niet aan je huid blijven kleven maar of het helpt weet ik niet. Heb het zelf nog niet getest.
nancy4830
nancy4830
24 januari 2010 om 19:55
heb vroeger in een groenten-fruit winkel gewerkt,er kwam een koppel altijd kilo's spaanse pepers kopen wanneer ze uitkwamen,ze maakte die schoon en dan de diepvriezer in.op een bepaalt moment zien wij die mensen niet meer,resultaat ,alle twee met brandwonden op de handen door de pepers te kuisen,het beste is eerst in koud water spoelen de pepers en handschoenen aan doen vooral eer je ze open snijd.je kan zelfs nog eerst olie of vaseline aan de handen doen voor de handschoenen,je kunt niet voorzichtig genoeg zijn met deze groenten.toch zijn ze zo lekker he
zdes
zdes
24 januari 2010 om 18:41
bedankt voor de tip!
KOKENETEN
KOKENETEN
24 januari 2010 om 17:30
Ik gebruik wegwerp-handschoentjes wanneer ik pepertjes snij.Die zitten verpakt in een box zoals papieren tissues.Ook heel handig.
Mich
Mich
24 januari 2010 om 16:55
deze wist ik ook niet handig bedankt
yvette.B
yvette.B
24 januari 2010 om 14:31
bedankt voor de tip wist ik nog niet

Log je in om te reageren! Nog geen lid? Klik hier!

Lees ook!

Nomineer dit artikel voor een Kudos!

   
Log in en nomineer

Gerelateerde artikelen