Speltbrood

Hulp gevraagd voor recept van speltbrood

Mijn zoon van 17 reageert op verschillende voedingstoffen en staat op een streng dieet. Hij mag enkel glutenvrij brood of speltbrood eten, geen melk (ook geen sojamelk), geen eieren, geen pinda's, geen chocola,... Ik bak nu zelf voor hem speltbrood met de broodmachine maar soms zakt het brood in het midden in. Ik heb al vanalles geprobeerd (minder water, minder gist) maar niets helpt. Wie heeft hier ervaring mee? Wie kan me helpen aan eventuele recepten

15 Reacties

joke mieke
joke mieke
18 December 2010 om 09:39
Hallo Miekevr, ikzelf ben intollerant aan Tarwe en dus eet ik ook speltbrood, ik heb in de biowinkels waar ik nu speltbrood koop wél brood gevonden waar géén tarwe in aanwezig is... maar toch, ik wil vanaf nu meer en meer zélf m'n brood bakken... op m'n zoektocht naar lekkere speltbroodrecepten, kwam ik ook hier terecht... online kwam ik ook te weten dat de broodmachines die in de handel te verkrijgen zijn eigenlijk gemaakt zijn om tarwe brood te kneden en te bakken. speltbrood hoeft geen 20 minuten gekneed te worden, blijkbaar zouden bepaalde voedingswaarden deels 'verloren' gaan wanneer er machinaal te lang gekneed wordt. Geen idee of dit wetenschappelijk onderlegt is, maar ik wou dit toch nog graag eventjes vermelden.
miekevr
miekevr
26 april 2010 om 08:41
bedankt voor de verschillende tips. Bij AVEVE kan je niet terecht omdat hun speltmeel een mengsel is van spelt en tarwe om beter brood te verkrijgen (zoals ook bij de meeste bakkers het speltbrood slechts een deel spelt bevat en voor de rest tarwemeel). Ik denk dat het inzakken ligt aan deze levering van bloem. Heb ondertussen ander speltmeel gekocht en het is nu veel beter. Ik kan terug overschakelen naar het origineel recept.
M-Marie
M-Marie
25 april 2010 om 19:09
op deze link vind je al een lekker recept: http://www.schellach.nl/ned/recepten/recepten/speltbrood.html - bon appétit !
mijnguy
mijnguy
23 april 2010 om 22:55
zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn of warm het water lichtjes voor. Let op niet warmer dan jezelf kan verdragen want gist verbrand reeds bij de minste temperatuuroverschrijding
gladiool
gladiool
22 april 2010 om 22:43
Bedankt voor het doorgeven van de site.
yvette.B
yvette.B
22 april 2010 om 22:21
vraag het eens in de aveve winkel daar zullen ze je zeker kunnen helpen hoor met raad en daad
RaKla
RaKla
22 april 2010 om 20:07
Spelt is eigenlijk familie van tarwe en is niet glutenvrij. Maar het bevat veeeel minder gluten. Daarom is het ook moeilijk op het te laten rijzen. Want de gluten in brood zorgen voor een mooie structuur en een uitgerezen brood. In de bio winkels vind je ook speltbrood maar meestal is dat vermengd met tarwe meel om een beter bakresultaat te bekomen.
Christal
Christal
22 april 2010 om 19:50
kijk eens op : http://www.speltwinkeltje.be/brood.htm
miekevr
miekevr
22 april 2010 om 18:30
Het verschil tussen speltbloem en speltmeel is dat het één volledig volkoren is, het ander wit (gezeefd). Ik gebruik reeds minder water maar nog steeds het probleem. Zal eens gaan kijken op de site van Piet
brugsh
brugsh
22 april 2010 om 18:22
als je brood inzakt heb je meestal teveel water gebruikt
George6950
George6950
22 april 2010 om 17:29
ik zelf kan je niet helpen (bak ook mijn brood) wat is het verschil tussen speltbloem en speltmeel? en waat koopt ge die spelt----
anita68
anita68
22 april 2010 om 17:02
ikzelf bak speltbrood op de volgende manier: 370ml water,30 ml olijfolie,500 gr speltmeel,130 gr speltbloem,5gr zout en 5gr droge gist. in deze volgorde in de bakmachine doen maar ervoor zorgen dat de gist en het zout ver uiteen liggen eerst gebruik ik het programma voor te kneden en rijzen (1.30uur) en daarna laat ik het bakprogramma 45 minuten bakken en het brood is zo perfect gebakken ;ik heb een machine uit de aldi en gebruik zuiver speltmeel en zuivere speltbloem véél succes
Heidi03
Heidi03
22 april 2010 om 16:50
Misschien SOS Piet eens een mailtje sturen. Dan komt hij dat bij jou persoonlijk voordoen. Hij heeft al meer dingen gedaan voor mensen met een voedselallergie. Laat dan wel weten wanneer de uitzending is hé. Dan kunnen we kijken. Veel succes met je zoektocht.
ds_ingrid
ds_ingrid
22 april 2010 om 16:33
Ik kreeg volgend recept van m'n schoonzus, en het speltbrood was wel redelijk vast en zwaar, maar wel lekker: - 500 gr speltmeel - 20 gr verse gist - 250 ml water (lauw) - 1 teelepel zout - 1 teelepel suiker - 2 eetlepels koolzaadolie Ik gebruikte hiervoor een broodmachine, en dus eerst helft van het speltmeel in de bakvorm, dan het water, vervolgens de olie, dan rest van het speltmeel verdelen zodat alle vorige ingrediënten bedekt zijn. Suiker helemaal links, zout helemaal rechts, en in 't midden in een kuiltje de gist. Hopelijk lukt het zo, veel succes !!!
mariake
mariake
22 april 2010 om 16:01
ikzelf kan je niet helpen, maar ik weet dat Piet Huysentruit dat perfect uitgelegd heeft tijdens een van zijn uitzendingen. Je kan hem mailen of anders eens op de site kijken... wel die van SOS Piet.

Log je in om te reageren! Nog geen lid? Klik hier!

Lees ook!

Nomineer dit artikel voor een Kudos!

   
Log in en nomineer

Gerelateerde artikelen