Artikel

Varkenswangen

Varkenswangen

Varkenswangetjes.. you love it... or you hate it? Trek jij je neus op bij het woord alleen al of denk je... lekkerrrrrrrrrrrrrr!

Hierbij mijn receptje voor lekkere varkenswangetjes

Ingrediënten

Varkenswangen, liefst in geheel, compleet ontvliesd.
Chimay bier (donker)
bruine fond
ajuin
wortel
luikse siroop
straffe mosterd
boterham of sneetje peperkoek
pezo
bloem
bouquet garni
roomboter
champignons

Bereiding

In een grote sauteuse, genre Le Creuset, doe je een dikke klomp roomboter smelten. Eens de boter hazelnootkleur is, doe je hier de varkenswangetjes in. Het is belangrijk om ze een voor een eerst aan te bakken. Indien je te veel vlees hebt, doe het dan in verschillende keren. Eens de wangetjes aangekorst langs beide kanten, haal je ze uit de pot tot alle wangen hun beurt in de roomboter hebben gehad.

In het aanbaksel doe je de in stukjes gesneden ui, de geëminceerde wortel en de bouquet garni (opgebonden). Deze laat je stoven tot ze hun sappen goed lossen en deze zich met de aanbakresten van de wangetjes mengen. Dan voeg je de wangetjes terug toe en ga je singeren. Dit houdt in dat je een tweetal (naargelang de hoeveelheid vlees) eetlepels bloem gaat op de inhoud strooien. Goed mengen. Dit laat toe dat je saus mooi zal gebonden zijn.

Alles overgieten met het Chimay bier, en eventueel wat bruine fond tot het onderstaat. Als laatste nog een boterham of sneetje peperkoek besmeerd met aan de ene kant luikse siroop en aan de andere kant mosterd toevoegen, wat peper en zout en het deksel op de pan en het vuur half. Na een half uur de in fijne schijfjes gesneden champignons toevoegen.

Na 45 min even kijken hoe het met de wangetjes gesteld is. Als ze gaar zijn, kijken of de saus genoeg gebonden is en indien niet nog eventueel wat beurre manié toevoegen (beurre manié is zachte boter gemengd met bloem). Alles nog eens goed roeren.

Als garnituur stel ik wat tuinkers voor met kroketjes en een appeltje in de oven met rozijntjes en calvados.

Smakelijk Smiling)

PS: wat heel belangrijk is.. koop mooi gepareerde varkenswangetjes, het weghalen van de vliezen is niet alleen een geduldwerk, maar ook een precisiewerk.

Nog meer receptjes en tips kan je vinden op mijn blog: http://jewelscuisine.blogspot.com

12 Reacties

ritadeheyn
ritadeheyn
26 januari 2012 om 01:12
Dank je voor het recept...ik heb ooit eens varkenwangetjes op restaurant gegeten ....en vond dit zéér lekker. Nu ga ik ze ook eens zelf maken.
tikkenei
tikkenei
25 januari 2012 om 14:03
heb ze reeds 2 maal gemaakt ! ik moet zeggen: subliem ! lekker ! en zacht ! zet jouw receptje bij mijn favorieten ! bedankt
Jewel-p
Jewel-p
25 januari 2012 om 11:24
Idd dames, het zit tussen de oren, voor velen is het woord alleen al 'jak', maar het is echt heel lekker en zacht vlees... en heel goed vergelijkbaar met stoofvlees maar met net dat tikkeltje meer aan finesse... Proberen maar zou ik zo zeggen!
christine.huygh...
christine.huygh...
25 januari 2012 om 11:23
heb er in diepvries maar nog niet gemaakt
wilfried
wilfried
25 januari 2012 om 10:44
echt lekker, doen!
Jeannine9857
Jeannine9857
25 januari 2012 om 09:35
is heel lekker en fijn vlees vind ik.En dan nog een goed sausje erbij,mmm smullen maar
Pascale1964
Pascale1964
25 januari 2012 om 09:35
Mijn man heeft dit over een week of drie gemaakt en was heel lekker, had ik geweten dat het varkenswangetjes wsren had ik niet opgegeten maar hij had gezegd dat het stoofvlees was, dus een aanrader
Diane
Diane
25 januari 2012 om 09:09
ik heb het nog nooit geten maar het ziet er lekker uit ik ga het zeker proberen bedankt
Nigella
Nigella
25 januari 2012 om 08:58
Ik ben juist eens gaan kijken op je blog: mooi zeg!!! Ik denk dat ik er eens ga in rondsnuisteren naar meer receptjes Smiling
Nigella
Nigella
25 januari 2012 om 08:56
Ik lust dat wel, maar ze moeten mooi zacht zijn. Ik zal dit eens proberen, zal hier wel in de smaak vallen! Dank je voor het recept!!
Mama-J
Mama-J
25 januari 2012 om 08:45
Nog nooit gegeten, maar ik wil het wel eens proberen.
Nadal♥lie
Nadal♥lie
25 januari 2012 om 08:43
Is misschien wel lekker, maar mag er niet aan denken dat ik de wangetjes van die beestjes aan het opeten ben. Dus niet voor mij.

Log je in om te reageren! Nog geen lid? Klik hier!

Lees ook!

Nomineer dit artikel voor een Kudos!

   
Log in en nomineer

Gerelateerde artikelen