Artikel

werkend en thuiswonend kind loon afgeven aan ouders

werkend en thuiswonend kind loon afgeven aan ouders

Binnekort gaat mijn dochter gaan werken. Ze zag de school dus toch niet meer zitten en ze is ermee gestopt. Nu , ze is 18 jaar en van ons mocht ze stoppen met school ,maar op één voorwaarde , dat ze zo snel mogelijk ging gaan werken. We moeten niet weten dat ze elke dag tot laat in de voormiddag in bed blijft liggen en ganse dagen niks doen. Ze is metteen werk gaan zoeken en ze heeft iets gevonden in een kleerwinkel. Ze mag 11 okober beginnen, eerst twee weken met 18 u/week en daarna mag ze 30 u/week doen.

Nu is mijn vraag aan jullie ,, zouden jullie vragen om een loon aan je kind?

Toen ik nog thuis woonde en al ging werken , gaf ik altijd wat loon af aan mijn ouders. Ik vond dat maar normaal . Moest ik alleen wonen , ik zou ook moeten eten en dergelijke kopen , huur van huis of appartement enz... Wat vinden jullie daarvan? Zouden jullie je kind wat geld vragen? Zo ja , hoeveel?

37 Reacties

Batida
Batida
2 oktober 2010 om 21:41
ikzelf Mia dacht altijd aan 250 euro,maar er zal hier ook nog serieus over gepraat worden als het eenmaal zo ver is,want mijn man vind dit te weinig,dus eigelijk kan ik je niet veel raad geven....ik hoop dat jullie er samen uitkomen....en wij later ook als het nodig is,want amaai die kids zorgen toch altijd maar weer voor knelpunten he! x
Anja4457
Anja4457
2 oktober 2010 om 20:24
Toen ik ging werken moest ik een klein bedrag afgeven.Toen ik trouwde heb ik dat geld allemaal terug gekregen (met intrest)Mijn ouders hadden dit op een spaarboekje gezet.hele leuke verrassing
marinalu
marinalu
2 oktober 2010 om 14:42
dit is iets wat jullie onderling moeten afspreken , het hangt er ook een beetje vanaf vind ik , als ze kan sparen en niet alles op doet , of als ze alles buiten gooit , door deuren en vensters , weet je , dit is overal anders , als je maar 1 kind hebt of meerdere , als ze allemaal thuis blijven en ze doen net of ze op hotel zijn , vind ik wel dat er moet ingegrepen worden , mijn dochter heeft ook een klein bedrag afgegeven toen ze nog thuis woonde , ik leefde van een overlevingspensioen , ze vond dit zelf normaal en wilde iets bijdragen voor het huishouden Smiling
Yamilisa
Yamilisa
2 oktober 2010 om 13:53
Ik woon ook nog thuis en geef ook geld aan mijn ouders. Ze krijgen mijn maaltijdcheques en nog eens 150 euro, samen is dat ongeveer 250 euro.
Latje
Latje
2 oktober 2010 om 13:22
ik denk dat de beste oplossing toch is om iets af te geven en 250 à 300 euro lijkt me heel redelijk. Op die manier leren ze toch wel dat " leven " geld kost. Als je het kan permitteren dan spaar je het geld voor hen voor later en zoniet dan is het sowieso toch een heel laag bedrag voor kost en inwoon en kunnen ze best zelf nog heel wat opzij zetten ...
binake
binake
2 oktober 2010 om 12:50
onze zoon moet niks afgeven,alleen kleding en gsm zijn sinds dien voor eigen rekening,laat ze maar lekker sparen en ach wat heeft het om op hotel mama te zijn,je krijgt er de liefde dik voor terug groetjes binake
Myriam1886
Myriam1886
2 oktober 2010 om 12:36
een bijdrage in de onkosten is toch altijd wel nuttig zo leert zij ook dat alles niet vanzelf gaat misschien eerst even gaan samenzitten en het bespreken,om ongenoegen te voorkomen en voor deze avond veel succes wij duimen
hilde1
hilde1
2 oktober 2010 om 12:18
Onze dochter werkt vanaf april en heeft uit haar eigen gevraagd welk bedrag ze maandelijks moest afgeven. Samen hebben we dan beslist om 300euro bij te dragen voor kost en inwoon. Dit bedrag zet ik maandelijks op een aparte ekening en als ze beslist om later het ouderlijk huis te verlaten zal ik dit bijeen gespaarde bedrag aan haar geven en hoop dat ze daarmee heel tevreden zal zijn zo"n onverwacht appeltje voor de dorst. Haar vriend woont sinds deze maand ook onder ons dak maar je moet wel begrijpen dat we dit voor hem niet kunnen doen.
dorita64
dorita64
2 oktober 2010 om 12:17
laat ze maar betalen - krijgen er genoeg voor in de plaats
bobonneke1
bobonneke1
2 oktober 2010 om 12:01
250 euro vind ik redelijk
Anncal
Anncal
2 oktober 2010 om 11:45
Toen ik nog thuis woonde gaf ik elke maand 100 euro af van men uitkering. Wat ik overhield spaarde ik. Men broer wilde dat niet doen, maar door omstandingheden doet hij het nu wel.
Ellygirl
Ellygirl
2 oktober 2010 om 11:45
Ik heb nooit iets moeten afstaan van mijn wedde. Mijn ouders zijn van het idee dat je het beter kan sparen voor later. En daar ben ik nu heel blij om, want hierdoor kan ik nu mooi sparen voor een huisje later.
Ellv
Ellv
2 oktober 2010 om 11:38
waarom niet, een symbolisch bedrag, het is niet de bedoeling om in hotel mama te wonen hé
Agnes7307
Agnes7307
2 oktober 2010 om 11:33
Onze zoons hebben zolang ze thuiswoonden en werkten , 250 euro per maand afgegeven.Maar daarvoor kregen ze wel kost en inwoon, ik betaalde ook al hun onkosten en hun kleren en legde ook nog een bedrag opzij om voor hen te sparen.
suskepoes
suskepoes
2 oktober 2010 om 11:27
Mijn dochter is na 2 jaar samenwonen noodgedwongen terug naar huis gekomen, maar ze wil niks bijdragen ! Mijn zoon woont sinds januari alleen en heeft in zijn werkende carrière altijd 200 euro per maand afgegeven. maar de dochter wil absoluut niet , en ze doet al haar verdiende geld nog op ook ! zij wil haar eigen zin doen, en gedraagt zich hier als een hotelgast ! Ik heb haar al gezegd ( na talloze gesprekken !) dat ze dan maar naar het ocmw moet gaan, want ik kan dit niet langer ! Mijn man en ik lijden er allebei erg onder , maar madammeke doet gewoon haar zin ! Kan ik haar zomaar buiten zetten dan ? Ze heeft ons ook nog opgezadeld met een jonge kat , die hoegenaamd niet overeen komt met onze twee al wat oudere katten ! het is dus hier constant ruzie en wrevel ! Wat moet ik hiermee ? Ik weet van mezelf dat ik veel te snel medelijden heb , en ik kan het niet over mijn hart krijgen om haar buiten te zetten ( ze is 25 jaar) , hoewel ik goed besef dat ik dat wel zou moeten ...
Heidi03
Heidi03
2 oktober 2010 om 11:22
Toen ik ging werken moest ik ook een deel van m'n loon afgeven (1/3 of 1/2 dat weet ik niet meer). Mijn ouders vonden dat een mooie afspraak omdat ik zou leren wat het leven kost. Ze hadden gelijk. Ik storte alles op een aparte rekening die m'n ouders dan konden gebruiken in geval van nood- zeiden ze. Maar de echte reden kwam de dag na m'n huwelijk. Ik kreeg dat heel bedrag netjes op mijn rekening. Een fantastisch kado. ik ben m'n ouders daar nog altijd dankbaar voor. Mijn vader had een goed loon dus zij konden dat doen. Maar als je het zelf wat moeilijker hebt kan je het geld ook besteden in het huishouden. Mijn oudste zoon deed vakantiewerk. Hij kreeg ook een bedrag op zijn rekening en de rest op z'n spaarboekje. Ze moeten leren dat het niet allemaal zo kan. En later zullen ze dat geld goed kunnen gebruiken.
Lientje1980
Lientje1980
2 oktober 2010 om 11:17
Ik vind t ook normaal dat ze iets afgeven: 250 EUR ofzo.. Toen ik nog thuiswoonde gaf ik dit ook maandelijks aan mijn ouders.
gerarda
gerarda
2 oktober 2010 om 10:34
Ik heb nooit 'iets' moeten afgeven toen ik werkte en nog thuiswoonde. Mijn echtgenoot daarentegen moest 90 % van zijn wedde afgeven..... Met de schamele 10 % die hij overhield kon hij amper zijn kosten voor de auto, kledij, mutualiteit, verzekering... betalen. Schoonmama had dus een mooi extra inkomen en het lelijke is dat niet alle kinderen van het gezin aan die 'regeling' onderworpen werden. Toen we huwden had mijn echtgenoot dus totaal geen spaargeld en schoonmama kwam in de kosten van het huwelijk totaal niet tussen. Zelfs een cadeau kon er niet vanaf..... Mijn ouders betaalden de helft van de huwelijkskosten, wij de andere helft. Ik lees hier dat sommigen die moesten 'afgeven' bij hun huwelijk het afgegeven geld of een deel ervan van hun ouders terugkregen maar dat was dus absoluut niet het geval bij mijn echtgenoot. Schoonmama kan wel alle jaren 3 tot 4 reizen maken maar met wiens geld ?
jennyke.
jennyke.
2 oktober 2010 om 10:33
waarom zijn de tips in het frans
gerarda
gerarda
2 oktober 2010 om 10:26
Onze jongste is ook nog thuiswonend en werkt fulltime. Hij moet niets afgeven voor kost en inwoon. We hebben wel een leeftijdsgrens gesteld vanaf dewelke hij toch een tussenkomst voor kost en inwoon zal moeten betalen. Indien hij aan die voorafbepaalde leeftijd nog thuis woont, zullen we hem 125 euro doen betalen. Ik weet dat het nog steeds een aalmoes is en dat je daarmee niet toekomt om de kosten te dekken maar op die manier kan hij ook nog sparen. Indien we maar één kind zouden hebben, zouden we zeker geen tussenkomst vragen maar we willen de andere niet benadelen. Voor elk kind was de leeftijdsgrens 25 dus wie vroeger 'weg' was, kon minder lang 'profiteren'. We hebben voor elk van de kinderen een vrij hoog bedrag gespaard en belegd en wie het huis uitgaat, krijgt het geld mee.Wij betalen hen extra een bepaald bedrag, voor iedereen gelijk en gestort op het moment dat de eerste trouwde, dat bedoeld is voor organisatie van hun huwelijk.
ikkepikke
ikkepikke
2 oktober 2010 om 10:21
een vierde vind ik redelijk. meer is onredelijk. Als je meerdere kinderen hebt kan je natuurlijk ook een vast bedrag afspreken bv 250 euro, want de een verdient meer dan de ander. autokosten zijn ook zelf te bekostigen.
ikke-4
ikke-4
2 oktober 2010 om 09:50
wij hebben maar 1 zoon en wij hadden afgesproken als we zagen dat hij niet kon sparen dat hij een deel van zijn loon zou afgeven, dan zouden wij het sparen voor hem, maar hij doet het echt heel goed , daarom vragen wij hem niets, als hij naar school ging moesten we ook alles betalen en was dat wel veel duurder, Hij koopt wel zijn kleren zelf en betaald zijn auto en de verzekering en autotaksen zelf, het is juist zijn eten en was en plas dat hij niet betaald. Maar ik denk wel als je meerdere kinderen hebt dat je dit wil kan doen, elk heeft zijn eigen mening erover,
dropke 8251
dropke 8251
2 oktober 2010 om 09:32
het is normaal dat wanneer kinderen nog thuis wonen en gaan werken dat ze een deel van de kosten dragen vind ik maar hoe je dat regelt hangt van veel factoren af.bekijk dit best samen met jullie dochter en spreek een bepaald bedrag af waar jullie samen achter staan en bepaal ook wat erin begrepen zit
nelly9096
nelly9096
2 oktober 2010 om 09:28
Ik vind dat als ze gaan werken, de kinderen ook hun duit in het zakje moeten doen...Mijn kinderen hebben dat gedaan zonder mopperen, zo leren ze hoe ze met hun geld moeten omgaan...
roosje1
roosje1
2 oktober 2010 om 09:07
1/3 van het loon afgeven,vind ik een mooi bedrag!meer vind ik teveel!vroeger moest men alles afgeven,en dan kreeg je zakgeld,ik heb al het geld op mijn trouwdag gekregen,mijn pa had alles gespaard,wat ik had afgegeven,en ik wist van niets!wat een aangename verrassing!nu zijn de tijden anders,en sparen jongeren zelf voor hun toekomst!
hamstertje2010
hamstertje2010
2 oktober 2010 om 08:21
ik vind dat je geld mag vragen een deel van haar loon een 3de of een 4de maar dat geld zet je dan zonder dat ze het weet op een spaarboekje voor haar en als ze dan alleen gaat wonen, huis koopt ofzo dan geef je haar het spaarboekje, ze gaat heel blij zijn met het gespaarde bedrag, en heeft zij ondertussen ook gespaard zoveel te beter
ritadeheyn
ritadeheyn
2 oktober 2010 om 01:39
Ik moest vroeger mijn totale loon afgeven (maar dat is ondertussen 36 jaar geleden), en kreeg dan daarvan zakgeld.Mijn moeder zette een deel daarvan op een spaarboekje dat ik kreeg toen ik thuis wegging. Mijn dochter heeft nooit iets van haar loon moeten afgeven. Wij werken beiden en ik vond dat ze zelf maar moest oordelen of ze veel of weinig spaarde. Ik heb steeds het kindergeld voor haar op een spaarboekje geplaatst en deed aan voorhuwelijkssparen. Toen ze een huis kocht en ging samenwonen was ze zeer blij met deze extra. Maar alles hangt natuurlijk af hoeveel kinderen je hebt en of je zelf gemakkelijk rond komt.
etelka
etelka
1 oktober 2010 om 23:57
Zoiets hangt af van u inkomen en ook hoeveel kinderen dat u hebt.Het samen bekijken en afspraken maken,het kan ook zijn een handje toesteken in het huishouden in ruil voor kost en inwoon
pinootje
pinootje
1 oktober 2010 om 23:32
ik woon nog thuis en geef ook iets af. Ik heb dit met mijn ouders afgesproken en vind dit niet meer dan normaal.
chantalleken
chantalleken
1 oktober 2010 om 22:42
ja, toen je dochter nog naar school ging ontving je voor haar kindergeld. Dat valt nu weg, dus zou je datzelfde bedrag eventueel kunnen vragen voor haar kost en inwoon
witmuisje
witmuisje
1 oktober 2010 om 22:42
ik zou iets vragen maar zeker van dat bedrag maandelijks op een boekje zetten,wnat in begin als z egaan werken denken z eneit aan sparen,en zo binnen enkel jaren hebben ze weer wat exstra
Rianke
Rianke
1 oktober 2010 om 21:56
Veel vragen doe je natuurlijk niet omdat het je eigen kind is maar iets afgeven moet toch wel kunnen.Het hangt er ook van af hoe jouw financiele toestand is natuurlijk.Als je goed rondkomt vraag je weinig en als je het zelf niet al te breed hebt vraag je meer natuurlijk.En vooraf ook afspreken.Maar hoeveel daar kan ik niks over zeggen.Vraag aan je dochter wat zij een redelijk bedrag vind en overleg dan met elkaar.
Loos
Loos
1 oktober 2010 om 21:43
Ik moest vroeger thuis 7000 BEF afgeven (toen nog in BEF Smiling ). Mijn loon was toen nog niet zo hoog. Dat was op voorhand afgesproken in overleg en zo waren er geen discuties. Leding en extra's moest ik zelf kopen. Enkel kost en inwoon dus. Maar uiteindelijk als ik ging samen wonen kwam mijn moeder met een spaarboekje af waar ze al die centjes had op gezet. Wel een leuke verrassing. Maar dat moet je voor jezelf uitmaken. Ik zou wel iets vragen want later moeten ze ook voor alles betalen.
Deesje
Deesje
1 oktober 2010 om 21:35
Ik heb het geluk gehad dat ik nooit iets moest afgeven thuis, zodat ik een zeer mooie cent kon sparen waar ik nu onder andere men huisje voor een stuk kan betalen en inrichten. Ben mijn ouders hier ook enorm dankbaar voor want vele van mijn vrienden moesten wel iets afgeven.
veerleken
veerleken
1 oktober 2010 om 21:33
Overleggen met de andere kinderen en tot een compromis komen. Hebben juliie als ouders het geld nodig om rond te komen? Erover praten in het gezin lost veel op.
RR
RR
1 oktober 2010 om 21:16
groot gelijk!
Dominique7972
Dominique7972
1 oktober 2010 om 21:15
Mijn zoon gaat sinds 6 weken voltijds gaan werken en zal maandelijks 350 euro van zijn loon geven voor 'kost en inwoon'.

Log je in om te reageren! Nog geen lid? Klik hier!

Lees ook!

Nomineer dit artikel voor een Kudos!

   
Log in en nomineer

Gerelateerde artikelen