Witte saus maken

ik kan geen witte saus maken (bv. voor op bloemkolen). Deze mislukt steeds.

Hoe maak ik witte saus???

Kan iemand me helpen om een goede witte saus te maken?

15 Reacties

karin
karin
15 maart 2010 om 00:42
Ben blij te horen dat er nog mensen zijn die soms een bloemsmaak hebben.
shadra
shadra
20 augustus 2009 om 16:00
ik gebruik altijd vloeiende bloem om mijn witte saus te maken deze klonterd niet zo snel en ook op de geruikelijke manier boter bloem erbij als de bloem opgelost is melk erbij en kruiden en klaar . veel succes ermee en troost je bij mij lukt het ook niet elke keer
tamaradyl
tamaradyl
20 augustus 2009 om 15:59
ik maak eerst een roux= gelijk aantal boter = bloem dus ik laat eerst de boter smelten daarna voeg ik der de bloem bij toch het een egaal geheel vormt wat laten uitkoken zodat de bloem heel goed opgenomen wordt door de boter en zo de bloemsmaak weggaat daarna kom van het vuur en de melk er aan toevoegen goed roeren en dan terug het vuur op en zelf zien qua dikte daarna nootmuskaat naar eigen goesting aan toevoegen veel succes zou ik zeggen
viv-jantje
viv-jantje
20 augustus 2009 om 15:55
nadat ik de boter en bloem gesmolten heb doe ik er eerst wat koud water bij, dan de koude melk, dit voorkomt ook dat de saus gaat aanbranden
hverelst
hverelst
20 augustus 2009 om 15:13
Een roux maken = 40 g boter smelten, 40 g bloem erbij en goed door elkaar kloppen, even laten pruttelen zonder vocht dan heb je geen bloemsmaak en daarna geutje per geut de melk erbij, kruiden met pe, zo en musk De minder zware versie: koude melk in pot mengen met enkele lepels vloeiende bloem en aan de kook brengen terwijl je constant roert en opsmmak brengen
Ellv
Ellv
20 augustus 2009 om 14:42
boter smelten, een schep bloem erbij, wachten tot het goed gemengd is en dan in kleine geutjes melk toevoegen. pas op het einde je kaas
Anja4457
Anja4457
20 augustus 2009 om 14:41
ik doe gewoon koude melk in een pannetje en op het geraak wat bloem ,aan de kook brengen maar goed roeren is de saus te dun dan doe ik er voorzichtig bloem bij(je kan ook in een beker melk en bloem oplossen en erbij doen) Ik heb dan zelfs geen vetstof nodig. Nadien kruiden naar smaak
Christ2701
Christ2701
20 augustus 2009 om 14:20
Ik maak de mijne in de microgolf! een heel klein beetje boter in kom doen en laten smelten!2 soeplepels bloem erbij en 1/4 L. melk goed dooreenmengen en op vol vermogen in de microgolf!Om de 2 min.eens goed roeren tot de saus kookt!Dan peper en muskaatnoot erbij !Wil je meer saus verdubbel alles gewoon!
Conny8655
Conny8655
20 augustus 2009 om 13:18
Mijn truc om mooie witte saus te maken is de boter vervangen door olie die mag verhit worden. Mijn saus mislukt zelden en is lichter verteerbaar. Ik doe er ook altijd een groentebouillon blokje in voor de smaak.
bertje
bertje
20 augustus 2009 om 13:11
ik gebruik vloeiende bloem, staat zo op de verpakking maar lijkt op gewone bloem, klontert niet zo gemakkelijk. je moet de boter smelten, als die goed gesmolten is de bloem toevoegen en goed roeren. dan absoluut pan van het vuur nemen en beetje bij beetje melk toevoegen, elke keer tot de vorige bloem volledig is opgenomen. ondertussen dus elke keer goed roeren. dan laat ik het meestal een beetje opkoken terug op vuur, maar zeker goed blijven roeren. een andere methode is melk laten koken. in potje wat maïzena met water losroeren en dat bij de kokende melk doen en goed roeren. dikt vanzelf en is misschien wel een slankere versie (zonder boter)
de godgeklaagde...
de godgeklaagde...
20 augustus 2009 om 13:01
Als je het met bloem maakt is het een kwestie van op het gemak te blijven roeren. Troost je bij mij mislukt het soms ook omdat ik te snel roer en het een slappe boel blijft. De ene dag is de andere niet....
cilla12
cilla12
20 augustus 2009 om 12:41
Zeer simpel en calorie-arm... Gewoon de koude melk in een pannetje doen en dadelijk de bloem erbij doen (als de melk al warm is klontert de bloem), je mag ook al meteen kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Vind je de saus na het doorkoken (1 minuut doorkoken) te dik, dan doe je er melk bij, vind je ze te dun dan doe je er wat maïzena expres bij. Succes verzekerd.
ChristineG
ChristineG
20 augustus 2009 om 12:40
Wij nemen thuis de Knorr witte sauzen. Gewoon oplossen in een pan met koude melk en zachtjes al roerend opwarmen. De hoeveelheid die je nodig hebt om een saus te maken staan op de verpakking vermeld.
gerarda
gerarda
20 augustus 2009 om 12:32
't Is nochtans echt niet moeilijk.... 70 g bloem 70 g boter 1/2 l melk peper, zout en muskaatnoot bereiding : smelt de vetstof in een kookpot. Neem de kookpot van het vuur en voeg de bloem eraan toe. Goed roeren tot er geen klontertjes meer inzitten. Zet de kookpot erug op het vuur en voeg in kleine hoeveelheden de melk toe. Goed roeren en laten indikken tot de gewenste dikte afkruiden met peper, zou ten muskaatnoot
mar10
mar10
20 augustus 2009 om 12:31
Ik hou het makkelijk en vergeet alle ingewikkelde boter/bloem toestanden... ik giet melk in een kookpannetje, kruid met peper/zout en veel nootmuskaat en wanneer de melk lichtjes kookt doe ik er Maïzena Roux (NIET Maïzena Express!) bij en laat het even doorkoken om dikte in de saus te krijgen... da's ook goed van smaak, geen risico op aanbranden en heerlijk indien afgewerkt met nog wat gemalen kaas (als het mengsel niet meer kookt uiteraard). Als de saus lichter moet zijn neem ik half melk en half water met een bouillonblokje erin opgelost. Er is ook van Knorr een witte saus, die lukt ook altijd - zelfs in de microgolf!

Log je in om te reageren! Nog geen lid? Klik hier!

Lees ook!

Nomineer dit artikel voor een Kudos!

   
Log in en nomineer

Gerelateerde artikelen